• A repjegytől a reptéri transzferig a Prágába repülővel lapon.

Prága tömegközlekedése

 

Alapinfók, jegyárak

Prága tömegközlekedés jegyPrága belvárosa ugyan gyalog is kényelmesen bejárható, a külsőbb kerületekhez már nem lesz elég a lábad.

A város tömegközlekedése első sorban a metróra és a villamosra épül, de a város buszközlekedése is jól kiépültnek mondható. Ezen eszközök mindegyikét használhatod egyazon jeggyel, amit az állomásokra kihelyezett automatákban, illetve egyes trafikokban tudsz venni.

Kétféle jegyet vehetsz: rövid és hosszútávút. Ezek mindegyike érvényes a különféle tömegközlekedési eszközökre, valamint az érvényessége idején mindegyikkel korlátlan számban szállhatsz át velük. Az érvényesség ideje az első jegykezeléstől indul. Vannak továbbá havi és többhavi bérletek is, de turistaként azokkal ne foglalkozz.

 

Árak:

30 perces jegy (Krátkodobá): Felnőtt 24 Korona; gyerek (6-15 éves) 12 Korona

90 perces jegy (Základní): Felnőtt 32 Korona; gyerek 16 Korona

1 napos jegy (1 den): Felnőtt 110 Korona; gyerek 55 Korona

3 napos jegy (3 dny): Egységes ár van, 310 Korona

Infó: A prágai tömegközlekedés hat éves kor alatt ingyenes.

Fontos: Ezek a jegyárak érvényesek a reptér és a belváros között nappal közlekedő buszokra is, továbbá ezzel a jeggyel használhatod a Petrin siklóját is.


 

Villamos

Prága villamosBármerre jársz Prágában, valószínű hamar belebotlasz egy villamosba. A városnak 21 nappali és 9 éjszakai járata van, ami méretéhez mérten soknak mondható. A hálózat a metróval összhangban jól lefedi a belvárost és a külső kerületeket, nem véletlen, hogy a prágaiak nagyjából harmada rendszeresen használja.

A viszonylatok többnyire külvárosból külvárosba közlekednek, érintve a belvárost, így a központban nem ritka, hogy egyazon sínen 5-6 viszonylat közlekedik. A flotta különböző korú Tatra és Skoda kocsikból áll, a jegyedet mindegyiken a kapaszkodókra szerelt jegykezelővel tudod érvényesíteni.

A villamos adja az éjszakai tömegközlekedés gerincét. Éjfél, valamint hajnal öt és hat óra között járnak az éjszakai járatok, ezeket 51-59-es számok alatt keresd.

 

Prága metró- és villamostérképe:

Prága metrótérkép

A nagyobb méretért kattints ide

Metró

Prágai metróA villamos mellett a város tömegközlekedésének lelke a metró. Prágának egy három vonalból álló (A – zöld, B – sárga, C – piros), összesen 64 kilométer hosszú metróhálózata van, melyek az Óvárosban futnak össze. Bár tervben van további két vonal építése, ez a három vonal a villamossal összhangban jól lefedi a várost, a metróval hat különböző külvárosi kerületet is elérsz.

A metrónál a budapestihez hasonló jegykezelő automatákat találsz. Ezekbe dugva tudod érvényesíteni a jegyedet.

 

Busz

Prága busszalPrágában nagyjából 130 buszjárat üzemel. A szűken vett belvárosban nem sok hasznát veszed, de a buszokkal eléred a metró és a villamos által le nem fedett környékeket, valamint a külkerületeket, illetve elővárosokat is.

A reptér és a város között csak busszal tudsz közlekedni a tömegközlekedési eszközök közül.

Ott, ahol éjjel a villamos sem jár, az 501-513-as buszok járnak éjfél és 4:30 között.

Infó: Azon buszok, amiken az kijelzőn egy nagy M-betűt látsz, mind érintik valamelyik metrómegállót.

 

Térkép a buszhálózathoz:
Prága busztérkép

Nagyobb méretért kattints ide


[ezcol_1half]Szavak[/ezcol_1half] [ezcol_1half_end]

[/ezcol_1half_end]