• A repjegytől a reptéri transzferig a Prágába repülővel lapon.

Egyél jókat Prágában

Ha végigkóstolnád a cseh konyha ételeit, ne hallgass a szemedre. Látszólag a magyaréhoz nagyon hasonló ételekkel találkozol itt a fényképes étlapokon, az ízvilág azonban nagyon más. Nehéz, sűrű levesekre, zsíros húsokra, kevés zöldségre, nulla pirospaprikára és sok köménymagra készülj.


Ezeket kóstold meg, ha Prágában jársz

 

Gulás

cseh-gulasAhogy a magyar nemzeti konyhának, úgy cseh konyhának is fontos szereplője a gulyásleves. A cseheknél gulásnak hívott étel nagyban hasonlít a magyar változatra, de ezt kevesebb zöldséggel és nagyra vágott hússzeletekkel (leginkább csirkéből vagy marhából) készítik és zsömlével vagy knédlivel tálalják. A húsra öntött lé állaga lényegesen sűrűbb, mint a gulyáslevesé, így magyar szemmel a gulás inkább hasonlít egy pörköltre.

A gulást Prágában lehetetlen elkerülnöd, szinte minden étterem étlapján megtalálod.

 

Bryndzové halušky

cseh-bryndzove-haluskySzlovák eredetű étel, de a közös történelem miatt a cseheknél is nagyon népszerű. Az alapja a burgonya alapú galuska, amit sokféleképpen esznek Szlovákiában és Csehországban, de a hegyvidékeken elterjedt egy juhtúróval, párolt savanyított káposztával, füstölt szalonnával és pirított hagymával készült változata. Ez ismert bryndzové halušky néven.

 

Vízihulla (utopenec)

utopenec-vizihullaA cseh sörkísérők leggyakoribbika, mely egy prágai kocsma étlapjáról sem hiányozhat. Az utopenecet jellemzően helyben készítik a cseh vendéglátóhelyeken, méretes, általában ötliteres befőttesüvegekben. Az ecetes, borsos lében együtt ázik a szafaládé és a hagyma, ezt tálalják körítés nélkül, legfeljebb egy szelet kenyérrel és savanyúsággal.

Bár nevét akár kaphatná készítés módja után is, a csehek úgy tartják, állítólagos feltalálója több mint száz évvel korábbi halála után nevezték el. Egy Samanek nevű molnár-fogadósról van szó, aki rossz ízű kolbászát próbálta feljavítani áztatással. Róla tartják, hogy a vízimalom kerekeinek javítása közben vízbe fulladt.

 

Kürtöskalács (trdelnik)

kürtöskalácsA Magyarországon kürtöskalácsként ismert dorongon sült sütemény nagyon közeli rokona a trdelnik. A prágai utcákon sok helyen árulják sétálós desszertként, mindenféle ízesítéssel. Gyakran mogyoródarabokat sütnek a tésztájába, de nem ritka az sem, hogy belülről vastagon megkenik mogyoróvajjal.

Mostanság nagyon népszerű, a turisták által imádott változata a fagyival töltött trdelnik. Ezt sokszor még megfejelik eperrel, tejszínhabbal és mindenféle édes feltéttel.
Párolt marhabélszín (Svíčková)

párolt marhabélszín prágaSápadt megjelenésével ugyan nem egy vonzó étel, ám a cseh és szlovák éttermekben annál elterjedtebb és kedveltebb a Svíčková, azaz a párolt marhabélszín. A puha húst egy répával édesített tejszínes szósszal tálalják, és akárcsak a gulást és még sok más ételt Csehországban, ehhez is knédlit szokás enni köretként.

Sokféleképpen tálalják, nem ritka, hogy tejszínhabot és áfonyalekvárt tesznek a tányér szélére.

 

Kulajda

kulajdaDélcseh leves, melynek népszerűsége a gulás szintjén van. Levesről beszélni a magyar ismeretek alapján itt is túlzás, a Kulajda inkább egy sűrű krémleves tejszínes alapon gombával, krumplival, kaporral, tojással és zöldfűszerekkel készítve. A tojást jellemzően buggyantva teszik bele, így a lágy sárgája az első kanálvágásokra szétfolyik és elkeveredik az krémes lével.

Édes-savanykás íze és taszító látványa miatt sokakat elriaszt, de aki nagyon mélyre merülne a cseh gasztronómiában, annak kötelező darab.

 

Rántott sajt (smažený sýr)

cseh-rantott-sajtTudja fene, miért lett ebből ennyire népszerű étel a cseheknél, de lényegében nemzeti étel a rántott sajt az országban. A sörözőkben, az éttermekben, de még az utcán is szembe jön, amit nem ritkán egyszerű bódékban árulnak snackként. Általában krumplival, salátával kínálják, de találkozhatsz vele akár még zsemlébe rakva is.

Igazából nem a gasztronómia Everestje a cseh rántott sajt, de a sok zsíros, nehéz cseh kaja után, vagy egy sörtúra mellé tökéletes választás. Bár ahhoz talán jobb választás a Hermelin sajt, amely egy itt népszerű pácolt camabert-féle.

 

Knédli (knedliky)

KnédliBár a különféle gőzölt gombócokat is gyakran neveznek így, a knédlit első sorban mint köret írják a prágai étlapok. Tradicionális cseh tésztaétel ez, ami nagyban hasonlít a kenyérhez, de azzal ellentétben ezt nem sütőben sütik, hanem gőzben kel, illetve fő meg a tésztája. Így egyrészt nem lesz kérge, másrészt tésztája is lágy marad.

A knédli tésztája gyakran készül krumplival, esetenként füstölt húst, gyümölcsöket vagy szalonnát kevernek bele. A szaftos, szószos ételek mellé szinte csak ezt szolgálják köretként.[ezcol_1half]Spórolj[/ezcol_1half] [ezcol_1half_end]

[/ezcol_1half_end]