• A repjegytől a reptéri transzferig a Prágába repülővel lapon.

Prága legjobb múzeumai

Figyelem!
A képekre kattintva további információkat találsz az adott múzeumról, a lap alján a listanézetet pedig térképnézet váltja fel.

 

Grévin viaszmúzeum

grevin-viaszmuzeum-pragaAz Óváros tér közelében találod a város két viaszmúzeumának egyikét. A másik a Madame Tussadus, de az sokkal gyengébb a Grévinnél, ahol az ilyen helyeken szokásos világsztárok bábuin túl cseh karakterekkel is fotózkodhatsz, így például Milos Formannal, Karel Gottal vagy a Kisvakonddal is.

A Grévin három szinten van teleszórva viaszszobrokkal. A múzeum barátságos személyzete nemhogy nem tiltja, de kifejezetten ösztönzi, hogy megfogdosd a szobrokat. Sőt, szívesen segítenek a közös fotókban is, ha nincs nálad/nálatok szelfibot.

 

Játékmúzeum

jatekmuzeum-pragaA vár keleti részén, a várgróf egykori rezidenciájában áll a világ egyik legnagyobb gyűjteménnyel bíró játékmúzeuma. A csehül Muzeum hraček néven ismert intézmény az ókori görögöktől indulva követi végig a játékok történelmét, kiemelt figyelemmel a huszadik század gyerekjátékaira, különös figyelemmel a cseh termékekre.

A Játékmúzeum legnevesebb kollekciói az ólomfigurákból és a Barbie-babákból álló gyűjtemények, de van itt minden vasútmodellektől kezdve a Legókon át a mackókig. Persze Kisvakondból is van itt játék bőven.

 

Kommunizmus Múzeum (Muzea Komunismu)

kommunizmus-muzeum-pragaPrága egyik leglátogatottabb múzeuma a Savarin-palotában található Kommunizmus Múzeum, amely a keleti blokkos évek Csehszlovákiáját és Prágáját mutatja be. Ez Prága egyetlen múzeuma, amely a csehek kommunista történelmével foglalkozik (leszámítva talán a KGB Múzeumot).

A tárlat a kommunizmus kezdetéről indul, bemutatja utópisztikus szólamait, ígéreteit, majd prágai képeken, propagandaplakátokon, videókon és emberi történeteken keresztül a valóságát: az oktatás kontrollját, a sajtó és a közbeszéd cenzúráját, a titkos rendőrség működését, így többek közt a bebörtönzéseket, vallatások kegyetlenségeit.

 

Kínzási Múzeum

praga-kinzasi-muzeumA középkor legsötétebb találmányait mutatja be ez a Moldva partjához közel található, beszédes nevű múzeum. A teljes nevén Középkori Kínzóeszközök Múzeuma nem finomkodik sejtelmes képekkel, rajzokkal, teljes nagyságú, rekonstruált kínzóeszközökkel és bábukkal mutatja be, milyen sokszínű kegyetlenséggel kínoztak Európában embereket a középkorban.

Hasonlóan az amszterdami kínzási múzeumhoz, a prágainak is fontos tulajdonsága, hogy sötét és kicsi termekből, szűk folyosóktól, ami sokat hozzátesz az amúgy is nyomasztó hangulathoz. A nagyjából hatvan eszközt nézhetsz itt meg közelről, a teljes tárlat bejárható bő egy óra alatt.

 

KGB múzeum

kgb-muzeum-pragaBár a kommunista múlt témájára van egy külön múzeum a városban, egy kis múzeumot szenteltek a városban külön a Szovjetunió egykori állambiztonsági bizottságának is – ismert nevén a KGB-nek. A múzeum nem különösebben ismert, ám kevés látogatója annál lelkesebben dicséri, aminek egyik oka talán, hogy a látnivalók között maga a lelkes tulajdonos kalauzol mindenkit, aki betér. Természetesen igény szerint angolul.

A picike múzeumban titkosszolgálati eszközöket, lehallgató készülékeket, fényképezőket találsz. A szovjet nosztalgia szinte fojtogató; vannak itt különféle egyenruhák, amikben pózolhatsz, miközben a szovjet fegyvereket markolászol.

 

Szexuális segédeszközök múzeuma

szexualis-segedeszkozok-muzeuma-pragaA Melantrichova utcába kell menni ezért a különleges látnivalóért, ami szemérmes és/vagy tizennyolc éven aluli turistákat kivéve mindenkinek ajánlott. A háromemeletes múzeum a világ egyetlen dedikáltan szexuális segédeszközökkel foglalkozó múzeuma. A tárlat történelmi, kiállítási tárgyakon keresztül követi végig műfaj trendjeit, fejlődését egészen a 16. századtól kezdve.

Több mint kétszáz kiállítási tárgyat látsz itt, és ha valamelyik használatához nincs elég képzelőerőd, segítenek a falakra képek, festmények. A tárgyakon túl a múzeumnak saját vetítőterme is van, ahova be lehet ülni régi erotikus filmeket nézni.

 

U Fleku Sörmúzeum

u-fleku-sormuzeumA Kremencova 11 alatt találod az U Fleku Sörmúzeumot, mely az azonos nevű híres söröző szomszédságában áll, és annak egykori főzdéjében lett kialakítva. Itt lépésről lépésre ismerheted meg a sörfőzés folyamatát, a különböző korok különböző módszereit és a szakma fejlődését. Értelemszerűen első sorban a híres cseh világos sörök főzésére koncentrál a múzeum, de nem csak az U Flekuban főzöttekre, hanem Prága más kis sörfőzdéinek termékeit is bemutatja a hely.

A múzeum apró, csak hétfőtől péntekig, csak 10-16 óra között van nyitva, ráadásul a látogatásra előre kell bejelentkezni.

 

Nemzeti Technika Múzeum

pragai-technika-muzeumA belvárostól messze, a Letenské park szomszédságában áll az 1908-ban alapított Nemzeti Technika Múzeum. A kívülről lehangoló, szocialista kockaépület lényegében egy óriási hangár tele repülőkkel, autókkal, motorokkal, de még mozdonyok is vannak itt. A tárlatban értelem szerűen első sorban a cseh ipar van a középpontban, ezekből egyedülálló készletet halmoztak fel itt, de a múzeumnak egész szép gyűjteménye van a huszadik század első felének grand prix-autóiból, Bugattiból, Renault-ból és Mercedesből.

A repülők java a nagy belterű épület tetejéről lóg, ami sokat javít a térérzeten. A kiállítás nagyságához mérten ugyanis kicsi a múzeumépület, így a tárlat elég zsúfolt.


[ezcol_1half]Látnivalók[/ezcol_1half] [ezcol_1half_end]

[/ezcol_1half_end]