• A repjegytől a reptéri transzferig a Prágába repülővel lapon.

Prága legjobb sörözői

 

Alapinfók

Söröző prága

Történelmi belvárosa nagy vonzerő, de Prágába sokkal régebb óta vonzza a jó sör az utazót, mint a rengeteg jó állapotú középkori építmény.

Ha Prágában jársz, feltétlen tölts el egy estét egy belvárosi sörözőben. A kocsmázás a prágaiak talán legfontosabb közösségi tevékenysége, érdemes megfigyelni, miként zajlik ez itt, másrészt a prágai kocsmákban tényleg jó a sör. A nagy cseh sörmárkák termékei mellett mindenhol találsz sört kis cseh főzdéktől, de a helyben, Prágában főzött sem példátlan az itallapokon.

U Fleku, Aranytigris, Kehely… néhány söröző nemcsak kocsmának jó, de történelme annyira összeforrt Prágáéval, hogy a sörtől függetlenül kiemelt látnivalóként írnak róluk az útikönyvek. Kis pénztárcával az ilyenekbe inkább csak nézelődni térj be, jó sört a kis nevű kocsmákban is kapsz, de ott fele- vagy harmadáron.


 

Prága leghíresebb sörözői

Figyelem!
A képekre kattintva további információkat találsz az adott sörözőről, a lap alján a listanézetet pedig térképnézet váltja fel.

 

A vízilóhoz – U Hrocha

A vízilóhoz sörözőEgy fiatal vároldali kocsma, amelynek egy orrán söröskorsót egyensúlyozó víziló a címerállata. A kilencvenes években nyitott U Hrocha rövid fennállása alatt kiérdemelte a turisták és a prágaiak szeretetét, amit nagyrészt annak köszönhet, hogy a róla szóló pletykák szerint itt mérik a legjobb pilzenit a városban.

Az U Hrocha nagy hátránya a mérete, a délben nyíló söröző két kis helyisége hamar megtelik, az esti órákra már csak nagy szerencsével találsz itt üres széket. Ha szerencséd van, és valahogy le tudsz ülni, feltétlen várd meg az éjfélt, akkor szólal meg ugyanis az ajtó fölötti híres rézharangja, jelezve, hogy aznapra vége a csapolásnak.

 

Kehely (U Kalicha)

Kehely söröző prágaA Vencel tértől néhány perc sétára találod a sörözőt, amit Jaroslav Haseknak író tett híressé. A Kehely Hasenak idején még egy jelentéktelen kocsma volt a sok közül, de ahogy egyre népszerűbb lett regénye, a Svejk, a derék katona, úgy lett egyre felkapottabb. Az Osztrák-Magyar Monarchiát kritizáló szatirikus regényben a főszereplő Svejk többször betér ide.

A Kehely ma kívül-belül tele van Svejk figurájával, bent a falon pedig ott lóg Ferenc József arcképe, amit a regényben a kocsmáros feltett a padlásra, miután leszarták a legyek. A kocsmában svejkes ajándéktárgyakat is lehet venni, de persze aki csak sörözne, is betérhet. A Kehely egyik érdekessége, hogy huszonnégy nyelven van az étlapjukból, köztük magyarul is. A kocsmának saját söre van, és itt ételből is nagy a választék.
U Fleku

U Fleku PrágaPrága leghosszabb ideje működő vendéglője, egyben a város legrégebbi sörfőzdéje az U Fleku. Már több mint ötszáz éve főznek sört a Kremencova 11 alatt található épületben, ahol ma nem csak a söröző és a főzde, de egy sörmúzeum is üzemel.

Az U Flekut a kommunista időkben államosították, 1991 óta újra korábbi a Brtník család tulajdona. Prága egyik legfelkapottabb látnivalójáról van szó, ahol a sörkerttel együtt egyidejűleg akár 1200 vendég elfér. Nyolc teremből áll, ezek: Akadémia, Koffer, Lovagterem, Komlóskert, Vencel-terem, Kolbász, Nagyterem és Cseh terem. A felújított komplexum középkori dekorációja nagyon megkapó, de szellemisége ma már kevésbé a vendéglátásról, mintsem a határtalan pénzszórásról szól. Bár a söröző saját 13 fokos barna sörét a mai napig dicsérik a látogatók, a pincérek rámenősége és az árak miatt sok kritika éri.

 

Aranytigris (U Zlatého tygra)

Aranytigris söröző prágaA Károly híd óvárosi végéhez közel, a Husova utcában találod Bohumil Hrabal híres törzshelyét, az Aranytigris sörözőt. A kocsmának helyet adó épület még a 14. században épült, a bejárata fölött tigrisrelief pedig még az előtt került az ajtó fölé, hogy a kocsma 1816-ban megnyílt volna. Innen a hely neve: U Zlatého tygra, ami szó szerinti fordításban annyit jelent: Az Aranytigrishez.

Szépen festett ólomüveg ablakai mellett az Aranytigris tán legjelentősebb látnivalója egy kép a falán. 1994-ben készült, amikor Vaclav Havel itt látta vendégül Bill Clinton amerikai elnököt. Bár a hely  népszerűsége az U Flekujéhoz mérhető, egy nagyon más hangulatú sörözőről van szó. Az Aranytigris egy kis, zsúfolt söröző két teremmel, amelyek folyamatosan tele vannak. A turisták mellett itt sok a helyi, köztük a törzsvendég, így elég nehéz itt szabad széket találni. Kár, a levegővel préselt, kádból csapolt pilzenie messze híres, ahogy négykarú antik sörcsapja is, amivel mérik.

 

Infó: Tudtad? Minden cseh állampolgárra évi átlag 150 liter sörfogyasztás jut. További érdekességek a Tudta-e Prágáról lapon.


 

Néhány tipp a prágai kocsmázáshoz

Árak: A turisták által legfrekventáltabb környékeken, illetve a nagy nevű kocsmákban bele lehet futni horror árakba, de egy átlagos belvárosi sörözőben egy korsó sör ára 25-40 korona között mozog. A sörözők saját söreinek ára ennél valamivel drágább, a híres kocsmák saját sörei pedig még annál is, de azok is megállnak hetven-nyolcvan korona alatt.

Korai zárás: A középkorban az este tíz órai harang jelezte a prágai kocsmáknak, hogy be kell fejezniük a csapolást. Talán ennek köszönhető, hogy a város kocsmáinak, éttermeinek java ma is korán, jellemzően tíz óra és éjfél között bezár.

prágai kocsmázás

Sör kérés nélkül: Bár nem általánosan jellemző, egyes sörözőkben még ma is előfordul, hogy a pincér kérés nélkül sört tesz az asztalodra. Van, hogy akkor is, ha még az előzőt sem ittad meg teljesen.

Jelezd, hogy iszol: Hogy elkerüld a kérés nélküli sörszórást, valamint azt, hogy a félig megivott korsódat elvigye a pincér tudd, az egyezményes jelzés ez ellen, ha a söralátétet ráteszed a korsód szájára.

Infó: Ha néhány alap cseh kifejezéssel kedveskednél a pincérnek, csaposnak, itt tanulhatsz párat: Hasznos cseh szavak, kifejezések


[ezcol_1half]Múzeumok[/ezcol_1half] [ezcol_1half_end]

[/ezcol_1half_end]