• A repjegytől a reptéri transzferig a Prágába repülővel lapon.

Érdekességek Prágáról

 

Tudtad-e Prágáról, hogy…

 

…ahogy Prága a kocsmák városa, úgy a cseh a sörivás nemzete?  Statisztikák szerint egy átlagos cseh állampolgár évi 150 liter sört iszik, azaz átlag közel fél litert naponta. Már ez is meredek adat, pedig ez még a csecsemőket, gyerekeket és az absztinenseket is tartalmazza.

… van a városban egy egyszobás hotel? A Zizkov tv-toronyban, 66 méter magasan működik a Tower Park Praha egyetlen vendégszobával és csodás kilátással a városra.

zozkov tévétorony

… mindent macskakő borít itt? Prágában rendkívül népszerű útburkolatnak számít, a belvárost felfoghatatlan területen borítja. A turisták fejében állítólag annyira összenőtt a várossal az utóbbi években, hogy sokan macskakövet visznek haza emléktárgyként.

…a világ nagyvárosai közül itt használtak legtovább pneumatikus postarendszert? A csőpostaként is ismert szerkezetet 1889-ben telepítették Prágában. Fénykorában huszonhat vonalból állt, összesen ötvenöt kilométer hosszú volt, és 2002-ig üzemelt, amikor egy árvíz tönkretette.

… itt található a világ legnagyobb stadionja? A Strahov stadionról van szó, amely egyszerre akár 220 ezer nézőt is képes fogadni.

petrin torony prága

… áll itt egy kis torony, amit az Eiffel-torony ihletett? 1889-ben egy cseh különítmény meglátogatta a párizsi világkiállítást, és az ott látott Eiffel-torony mására később felépítették a Petrin dombona 63,5 méteres Petrin kilátótornyot.

… a Petrin dombon már bő 120 éve jár egy sikló? A város Gellért-hegyeként is felfogható dombon találod a petrini siklót, amelyről fantasztikus kilátás vár az Óvárosra, a várra és a Kisoldalra.

… a belváros egy szobrára többször ráhívták már a rendőröket, tűzoltókat? A kortárs cseh szobrász, David Cerny Lógó férfi nevű szobráról van szó, ami a Svejk étterem utcája fölött lóg: hanyagul, egyik kezével kapaszkodik a Sigmund Freudról mintázott szobor egy hosszú rúdba. Az alkotást sok turista egy hús-vér öngyilkos jelölt férfinak látja.

… valószínű itt koncentrálódik a legkisebb helyre a szandált zoknival viselő férfiak tömege?
… itt találod a világ harmadik legnagyobb lovas szobrát? Jan Zizka hadvezér Zizkovban álló kilenc méter magas szobráról van szó.

… a néhai keleti blokk területén Prágában kapott étterem először Michelin-csillagot? A Four Seasons Hotel Allegro nevű étterme, pontosabban annak séfje, Andrea Accordi kapta 2008-ban.

… szerencsésen átvészelte a huszadik századot? Európa nagyvárosaihoz mérten különösen szerencsés város Prága, amely mind a két világháborút megúszta komoly pusztítás nélkül, ami meglátszik történelmi belvárosa állapotán.

villamos prága

villamoshálózata az egyik, ha nem a legzsúfoltabb a világon? 140 kilométeres hosszán évi összesen 340 millió utazás történik.

… akár szaunázás közben is tudsz városnézni? Telente üzemel egy szaunázó hajó, amely a Moldván lebeg, nagy panorámaablakkal. Ha kedvet kaptál, itt tudsz időpontot foglalni.


[ezcol_1half]Fedezd fel[/ezcol_1half] [ezcol_1half_end]

[/ezcol_1half_end]