• A repjegytől a reptéri transzferig a Prágába repülővel lapon.

Prága látnivalói

Figyelem!
A képekre kattintva további információkat találsz az adott látnivalójáról, a lap alján a listanézetet pedig térképnézet váltja fel.

 

Arany utcácska

arany utcácska prágaEgy nagyon sajátos hangulatú látnivaló a prágai vár kis utcája, az Arany utcácska. A rövid utca szokatlanul apró, ma már színes házai eredetileg a vár őrzői számára épültek még a 16. században. Ezért kezdetben az íjászok utcájaként volt ismert. Ma is használt nevéhez sok alkimistákkal kapcsolatos történet fűződik, de nevét valójában az aranymívesek után kapta.

Az utcát a második világháború után vették állami tulajdonba. Az akkorra lepusztult környéket felújították, és egy ideje már a várral együtt látogatható. Az eredetileg épült 24 házból 16 maradt meg, ebből kilencben rendeztek be kiállítást az utca történelméről. Láthatod itt többek közt Franz Kafka és Jaroslav Seifert egykori házát, különböző kornak megfelelően berendezett polgári otthonokat, egy aranyműves rekonstruált műhelyét, valamint középkori fegyvereket.

 

Kafka mozgó szobra

Kafka mozgó szobra PrágaA bizarr szobrairól ismert kortárs cseh művész, David Cerny különleges Franz Kafka-szobra a Quadrio bevásárlóközpont előtt várja a látogatókat. A 2014-ben kihelyezett szobor hamar a turisták kedvence lett, ami nem meglepő, a 11 méter magas, 39 tonnás alkotásnak van egy különlegessége: mozog.

42 rozsdamentes acélból készült rétegből áll, melyek külön-külön mozognak. Az író arcát formázó szobor folyamatosan mozgásban van, a rétegek játékos mozgásának hála pedig az arc mindig más irányba néz.

 

Kampa-sziget

Kampa szigetA Károly híd nyugati vége alatt találod a Kampa szigetet, amit sokszor Prága Velencéjeként emlegetnek. Az elnevezés nem véletlen. Bár a sziget déli fele egy járdákkal átszőtt zöld park, a hídhoz közeli felén teljesen beépült a csatornapart, a víz fölé magasod épületsor körbeéri az északi oldalt.

Egyedi, romantikus hangulata miatt a sziget kedvelt célpontja a turistáknak. Északi fele valóban egy mini Velence, csendes Moldva-parti parkjában pedig olyan szürreális dolgokat találsz, mint David Cerny Csoszogó Baby-ket formázó szobrai, vagy a parton sorakozó sárga pingvin-szobrok. És ez még semmi: egy egész múzeum szól itt a modern művészetekről, a Kampa múzeum.

 

Károly híd

károly híd prágaPrága talán legismertebb látnivalója az Óvárost a Kisoldallal összekötő Károly híd. Ez a Moldva legrégebbi ma is álló hídja, amit 1357-ben kezdtek építeni az 1342-es jeges árban megsemmisült Judit híd alapjaira. Alapkövét még IV. Károly német-római császár tette le, a zsidó kabbala szakértőinek tanácsára 1357. július 9-én, 5 óra 31 perckor. Az 516 méter hosszú és 10 méter széles híd hosszú munkával, 1402-re készült el. Kezdetben egyszerűen kőhídnak nevezték, 1870-ben kapta meg nevét IV. Károly után.

A sétahíd a prágai kulturális és turisztikai élet fontos helyszíne. Turistaként lehetetlen kikerülni, a város történelmi látnivalóival legfrekventáltabb pontján található. Ezen a folyamatosan zsúfolt, apró hídon mutatványosok és vásárosok gondoskodnak a hangulatról, ami tökéletes körítést ad a kulturális látványosságoknak. A két végén álló gótikus tornyok önmagukban erős úti célok, a híd maga pedig tele van barokk szobrokkal. Legtöbbje még a 17-18. században került a helyére, bár az időjárás és a turistatömegek pusztítása miatt ezek javát már kicserélték.

 

Lennon fal

Lennon fal PrágaA Károly-híd kisoldali végétől nem messze, egy macskaköves parkolóval szemben találod John Lennon grafitikkel telefestett emlékfalát, a Lennon falat. A Máltai Lovagrend kertjének hosszú, magas falára kezdetben a szocialista rendszert bíráló szövegek kerültek, majd a zenész 1980-as halála után felfestették rá Lennon arcképét. Ezután kerültek fel dalszövegei, idézetei, és lett tele pacifista üzenetekkel a rendszerkritika mellett.

A falat ugyan többször lefestették, idővel mindig tele lett, tartva szellemiségét és a Lennonhoz való kötődését. Legutóbb 2014-ben egy művészcsoport engedély nélkül lemeszelte az egészet, majd egy lennonos áthallással kiírta rá: Wall is over. Az akcióról elmondták, a telefestett fal már csak látnivalóként szolgált, és mivel jó ideje tele volt, elvesztette jelentőségét, hogy teret adjon a kortárs vélemények kifejezésére. Azóta újra tele lett.

 


Booking.com


 

Lógó férfi

Prágai lógó ember szoborA Svejk étterem utcájában sétálva talán fel sem tűnik, hogy a város egyik legjobb friss látnivalója, a Lógó férfi. A bohém Prága hangulatába tökéletesen illeszkedő szobor a neves kortárs művész, David Cerny munkája. 1996 óta lóg magasan az utcaszint fölött, és amit lentről talán észre sem vennél, az alak odafent nem más, mint a pszichoanalízis atyja, Sigmund Freud. Róla mintázta Cerny a szobrot, a semmi fölött hanyagul kapaszkodó testtartással utalva Freud állandó küzdelmére a haláltól való félelemmel.

A szobor miatt állítólag több bejelentést kaptak már a prágai tűzoltók és rendőrök, mivel egyes turisták az utcáról nem szobornak, hanem öngyilkos-jelöltnek látják a művet.

 

Lőportorony

lőportoronyAz Óvárosi Hídtorony mellett Prága másik híres gótikus tornya a 65 méter magas Lőportorony. Építését 1475-ben kezdték, egy korábbi tornyos kapu helyén. Koronázási ajándék volt II. Ulászlónak, ám zavargások miatt építése 33 évig elhúzódott. Neve onnan ered, hogy az 1600-as években lőporraktárként használták. A 18. században komoly sérüléseket szenvedett, csak az 1800-as évek végére építették újjá, de azóta a helyén áll, a később mellé épült Reprezentációs Ház szomszédságában.

Akárcsak a Hídtorony, ez is látogatható. Március és november között fogadja a látogatókat, akiknek 186 lépcsőt kell megmászniuk a panorámáig, ami a tetejéről látható.

 

Petrini kilátótorony

petrin kilátójaPrága Gellért-hegyén, a kirándulásra tökéletes Petrin dombon áll Prága Eiffel-tornya. Bár 63,5 méter magasságával a Párizs tornyánál bő ötször kisebb, a hasonlóság nem véletlen. 1899-ben történt, hogy prágai turisták egy csoportja ellátogatott a párizsi világkiállításra, ahol úgy megtetszett nekik a város új tornya, hogy összegyűjtötték a pénzt egy sajátra. 1891-re el is készült a Petřínská rozhledna, azaz Petrin kilátótornya.

Siklója, középkori várfala és parkjai miatt a Petrin domb eleve jó úticél egy fél- egynapos programra, de ha erre jársz, mindenképp menj fel a torony kilátójába és nézd meg a várost onnan is. Mehetsz lifttel vagy a torony 299 lépcsőjén.

 

Petrini sikló

Prágai siklóPrága híres siklóját a Petrin dombon találod. 1891 óta szállítja az embereket a Kisoldal negyed és a dombtető között egy csodaszép, fákkal ölelt útvonalon. Manapság egy inga üzemű sikló működik rajta, azaz amíg egy kocsi felfelé, addig vele szinkronban egy másik kocsi lefelé közlekedik a pályán. Ezzel a sikló öt perc alatt teszi meg a 130 méter szintkülönbséget.

Út közben gyönyörködhetsz a domb természetes parkjaiban, valamint a sínről tökéletes a kilátás a Moldvára, a Károly hídra és az Óvárosra. A dombtetőn egy csendes parkot találsz olyan látnivalókkal mint egy Eiffel-toronyra hajazó kilátótorony, egy tükörház, egy obszervatórium és egy középkori védelmi fal. Megéri tehát rászánni az időt, és a legjobb, hogy a sikló nem feláras, a város tömegközlekedésén is használt jeggyel közlekedhetsz vele.

 

Prágai állatkert

pragai-allatkert1931 óta várja a látogatókat Prága állatkertje, ahol jelenleg bő hatszáz faj közel 4200 példányát nézheted meg közelről. A belvárostól két kilométerre északra található park 58 hektárjával a világ egyik legnagyobb állatkertje. A nagy kifutóit szegélyező hosszú ösvények bejárása egy négy-öt órás program, de ez ne riasszon el: a sok árnyéknak, kilátónak és játszóháznak hála tökéletes családos program.

Láthatsz itt többek közt afrikai állatokat (zsiráfot, gepárdot, elefántot, gorillát, zebrát…), a sarkvidék élőlényeit (pingvinnel és jegesmedvével), szarvasféléket, rengeteg madarat, az indonéz dzsungel élővilágát, rovarokat, valamint olyan veszélyeztetett állatokat, mint a szumátrai tigris, a kínai óriásszalamandra vagy a vörös macsakamedve. Van itt továbbá egy akvárium-komplexum is több mint háromszáz halfajjal.

 

Régi zsidó temető

régi zsidó temető prágaEurópa legnagyobb zsidó temetője a prágai Zsidó negyedben található. A Régi zsidó temetőt a 15. században kezdték el használni, miután a zsidókat kötelezték arra, hogy a városon belül temessék el halottaikat. Egész az 1700-as évek végéig tartottak itt temetéseket, ami alatt több, mint százezer ember nyughelye és tizenkét ezer síremlék otthona lett.

A rendkívül zsúfolt, parkszerű temető tele van több száz éves, jó állapotú sírkövekkel. Itt található Löw rabbi nyughelye is. A legenda szerint ő alkotta Moldva parti agyagból és vérből Gólemet, egy óriást, akit miután kiszabadult a kontrollja alól, agyagtömbbé változtatott. Maradványait a legenda szerint máig őrzi a Régi-új zsinagóga. A rabbi sírköve keresett látnivaló, repedéseibe a látogatók három kívánsággal megírt cédulákat dugdosnak.

 

Sörözők

Prága sörözésA jó állapotban fennmaradt középkori építmények mellett Prága vonzó úticéljai sokszázéves kocsmái. U Fleku, Aranytigris, Kehely néhányuk történelme annyira összeforrt Prágáéval, hogy a sörtől függetlenül kiemelt látnivalóként írnak róluk az útikönyvek.

Ha Prágában jársz, feltétlen tölts el egy estét egy belvárosi sörözőben. A kocsmázás a prágaiak talán legfontosabb közösségi tevékenysége, érdemes megfigyelni, miként zajlik ez itt, másrészt a prágai kocsmákban tényleg jó a sör. A nagy cseh sörmárkák termékei mellett mindenhol találsz sört kis cseh főzdéktől, de a helyben, Prágában főzött sem példátlan az itallapokon. Ha többet megtudnál Prága legjobb sörözőiről és a helyi kocsmakultúráról, a Prága legjobb sörözői lapon sok infót találsz.

 

Szent Vitus-székesegyház

szent vitus székesegyház prágaA prágai vár, és vele együtt egész Prága látképének legmeghatározóbb építménye a Szent Vitus-székesegyház. Csehország legfontosabb temploma majd’ hatszáz éven keresztül épült, 1929-re készült el teljesen. A hosszas építés meglátszik a különböző stílusok keveredésében: templom 96 méter magas tornyát például gótikus stílusban kezdték el, később reneszánsz stílusban folytatták, de barokk stílusban fejezték be.

A templom több homlokzatát díszítő szobra, bronzajtója és ablaka az utolsó években készült, így a kora húszadik század szinte összes nagy cseh művészének munkája látható itt. A székesegyházban található az ország legnagyobb harangja, a 15 tonnás Zsigmond. A templom őrzi a koronázási ékszereket, és itt nyugszik több király, köztük Rudolf és V. László magyar királyok.

 


Booking.com


 

Táncoló Ház

praga-tancolo-hazA világhírű Frank Gehry és a cseh Vlado Milunic építészek munkája, a Táncoló Ház. A Moldva partjához közel, a Jirásek-híd szomszédságában található épület nem csak formája, kora miatt is környezetidegen. A helyén álló lakóházat még a második világháborúban bombázták le, a telek sokáig üresen állt, majd 1996-ra felépült ez a beszédes nevű, hamar híres látványossággá lett épület.

A Táncoló Ház Prága kevés huszadik századi látnivalójának egyike. Szinte folyamatos előtte a szelfiző vagy csoportképeket készítő turisták nyüzsgése. Az épület nagy része irodáknak ad otthont, de a tetején működő francia étterem bárki számára látogatható.

 

Tyn templom

Prága tyn templomAz Óváros térhez közel áll a Tyn (teljes nevén Tyn előtti Boldogasszony templom), egy 14. századi gótikus templom. Az épületek sűrűjéből leginkább a nyolcvan méter magas tornyai tűnnek ki, az Ádámot és Évát jelképező, fiatornyokkal díszített tornyok fontos jelképei a városnak.

Építészete, félezer éves szobrai, nagy művészek által készített beltere miatt kedvelt látnivaló, de itt látható Prága legrégebbi orgonája is: Heinrich Mundt 1673-ban épített hangszere. Legkeresettebb része mégis egy sírhely. A dán származású, Csehországban munkálkodó 16. századi csillagász, Tycho Brahe nyugszik itt egy márványkő alatt.

 

TV-torony

tévé torony prágaZizkovban áll a város legmagasabb – egyben a közvélemény szerint legrondább – építménye, a 216 méter magas TV-torony. Bár a főbb látnivalóktól kicsit kieső helyen található, a turisták kedvelik. Egyrészt, mivel 66 méter magasan egy étterem üzemel, másrészt van itt egy 360 fokos panorámás kilátó 93 méter magasan. A torony eleve egy dombra épült, így az egész várost tökéletesen belátod innen.

Ha pusztán egy kilátóért nem tennél kitérőt, jobb, ha tudod, hogy a torony alatt találsz egy helyes parkot is. Van itt minigolfpálya, a téli hónapokban pedig korizni is lehet. Ha a kortárs művészetet is kedveled, akkor feltétlen nézd meg David Cerny óriási babaszobrait, melyek a torony lábain másznak fel-le.

 

Orloj

pragai-csillagoraAz Óváros tér legnépszerűbb látnivalója a régi városháza homlokzatán található csillagászati óra, az Orloj. Az 1410-ben telepített óramű egy nagyon összetett szerkezet, amely az idő mellett a Nap és a Hold állását, valamint az aktuális évszakokat és csillagjegyeket is mutatja. És ez még semmi: minden egész órát egyházi témájú figurák játéka köszönti. Ezt rendre turisták kisebb-nagyobb tömegei várja.

Az Orloj építésével kapcsolatban sokáig élt egy legenda, miszerint készítőjét megvakítatták, hogy több ilyen szerkezetet ne építhessen. Mint kiderült, a történet alaptalan, de máig sok a kérdőjel az órával kapcsolatban. Annyi biztos, hogy az elmúlt hatszáz évben külön-külön kapta meg egyes funkcióit, tárcsáit, és hogy ez a világ legrégebb óta üzemelő csillagászati órája.

 

Óvárosi hídtorony

Óvárosi hídtorony prágaA Károly híd óvárosi hídfőjénél áll ez az 1300-as évek végén épített, 64 méter magas torony. A világ leghíresebb gótikus építményei közé sorolt építmény eredetileg védelmi célból készült, a védelmi funkció szemléletes hagyatéka, hogy a híd felöli oldal sokkal bunkeresebb. A régi kőfaragványok inkább az óváros felé eső oldalon maradtak meg.

Az óváros felöli oldal látható VI. Károly és fia, IV. Vencel szobra, alattuk pedig annak a tíz országnak a címere, amely az uralmuk alá tartozott. A második emeleten Szent Adalbert és Zsigmond császár szobra áll. A torony felső galériaterme a turisták által is látogatható. 138 lépcső megmászása és egy belépőjegy megváltása után csodálatos kilátás vár itt a Moldvára.

 

Óváros tér

Prága óváros térAz óváros negyed szíve, egyben főbb látnivalóinak gyűjtőhelye ez a tér, ami a 11. század óta szolgál a város egyik központjaként. Különféle stílusban épült épületek övezik, leginkább román kori, vagy gótikus eredetű épületek, de itt található a régi városháza épülete is, melynek homlokzatán jár immár hatszáz éve a világhírű Orloj, egy összetett csillagászati óra. Az macskaköves téren áll egy óriási Husz János-szobor, a tér menti épületsor mögül pedig kimagaslik a Tyn templom, amely homlokzata esténként pazar fényjátékot kap.

Az Óváros tét tavasztól őszig hemzseg a mutatványosoktól, egymást érik a szabadtéri programok, peremén pedig egymást érik a kávézók és éttermek asztalai. Hangulata és szépsége miatt imádják a turisták.

 

Vár

Prágai várPrága turizmusának egyik központja a Prazsky hrad, azaz a prágai vár. A város panorámáját alapjaiban meghatározó épületrendszer Európa legnagyobb várkomplexumának számít, maga a várfal 570 méter hosszan fut a város fölötti dombon. A vár történelme 12. századi építése óta szorosan kísérte a városét, azóta többször újjáépült és folyamatosan bővült, így palotái, templomai és erődítményei az elmúlt nyolcszáz év valamennyi jelentős építészeti stílust lefedik.

A várat körbe vevő szebbnél szebb kertek, a bástyák és tornyok, a kis utcák, a nagy paloták, a templomok és rengeteg történelmi témájú kiállítás, na meg a kilátás sem akármilyen – kötelező látnivaló egy prágai turistának. A várban sétálgatás természetesen ingyenes, de egyes épületei és az Arany utcácska belépősek. Mivel a vár mérete tényleg óriási, háromféle mélységű (A, B, C) túrára válthatsz jegyet. Ezek mind két napig érvényesek, és ha szeretnéd felkeresni a vár látnivalóinak javát, annyi időre szükséged is lesz.

 

Vencel tér

vencel-terMég IV. Károly idején, az 1300-as évek közepén alakították ki ezt a nyitott területet. Eredetileg vásárok területeként szolgált, ötszáz éven keresztül Lóvásár tér néven volt ismert, majd 1848-ban Csehország patrónus szentje, Szent Vencel után átnevezték. A névadó bronz lovasszobra ma a tér felső részén áll.

A tér történelme összeforrt a városéval: a prágai tavasz leverése után két diák is itt gyújtotta fel magát tiltakozásul, valamint a bársonyos forradalom alatt itt voltak a legnagyobb tömegtüntetések. A téglalap alakú tér nagy részét ma elfoglalja az autós forgalom, de a turisták ettől függetlenül tömegesen látogatják. Ezt leginkább a teret szegélyező épületeknek köszönheti. Ezek egyike az 1700-as években épült Adria-palota, és itt áll a Nemzeti Múzeum.


[ezcol_1half]Utazás előtt[/ezcol_1half] [ezcol_1half_end]

[/ezcol_1half_end]